Μισό και πλέον αιώνα επιτυχημένης πορείας καταγράφει η Οινοποιία – Αποσταγματοποιία Βασδαβάνου. Πενήντα χρόνια έντονων προσπαθειών και αγώνων που πλημμυρίζουν παράλληλα από την αγάπη και το μεράκι της οικογένειας Βασδαβάνου για το κρασί.
. Το μικρό οινοποιείο πήρε σάρκα το 1958 στο Δαμάσι Τυρνάβου όπου η πλούσια αμπελοοινική παράδοση και οι ιδανικές συνθήκες για δημιουργία εξαιρετικών κρασιών που εκφράζουν πραγματικά τις ποικιλίες σταφυλιών που τα γέννησαν, είναι παρακαταθήκη για τις τωρινές υψηλής ποιότητας αποδόσεις. Το 1974 ακολούθησε η μετεγκατάσταση του οινοποιείου σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις σε ιδιόκτητη έκταση 13 στρεμμάτων στη Γιάννουλη Λάρισας, όπου καλύπτει έκταση περίπου 2500 τ.μ. με παραγωγική δυνατότητα ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες λίτρα κρασιού.
Το οινοποιείο διαθέτει τα πλέον σύγχρονα και εξελιγμένα μέσα παραλαβής σταφυλιών, πνευματικά πιεστήρια για την παραγωγή λευκών κρασιών και σύγχρονους οινοποιητές για την οινοποίηση κόκκινων κρασιών. Παράλληλα περιλαμβάνει σύγχρονη μονάδα ψύξης του παραγόμενου μούστου και κρασιού με ψυχόμενες ανοξείδωτες δεξαμενές, για ποιοτικότερα αποτελέσματα, και κάβα παλαίωσης των κρασιών.
Έχει πιστοποιηθεί με ISO από το 2000 ώστε να εξασφαλίσει την ποιότητα των προϊόντων της. Διαθέτει δίκτυο πωλήσεων με κατά τόπους αντιπροσώπους και παρουσία σε αγορές του εξωτερικού.
Τα προϊόντα
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΣ (ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ): Παράγεται σε αμπελώνες της περιοχής μας, από την ποικιλία "Ροδίτης". Ένα φίνο λευκό ξηρό κρασί, με αρμονικό και λεπτό αρωματικό χαρακτήρα. Διακρίνεται από την μαλακή αίσθηση στο στόμα και την καθαρή επίγευση.
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΣ ΡΕΤΣΙΝΑ: Κλασική, Ελληνική, παραδοσιακή Ρετσίνα σε χρυσοκίτρινους χρωματικούς τόνους, γεμάτη από την ευωδία του φρέσκου αρώματος. Με πλούσια και λεπτή γεύση, αφήνει έντονη τη γεύση του αρώματος του ρετσινιού.
EROTICO (ΛΕΥΚΟΣ, ΡΟΖΕ & ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΞΗΡΟΣ): Ένα ισορροπημένο ξηρό κρασί, με γεμάτη γεύση, φίνο άρωμα και διαυγές χρώμα που κυκλοφορεί σε 3 τύπους. Το Λευκό προέρχεται από τοπικούς αμπελώνες ποικιλίας "Ροδίτη". Πίνεται δροσερό (8-9 °C). To Κόκκινο και το Ροζέ ξηρό, προέρχονται από την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου, μια γνωστή ποικιλία για τα αρώματά της. Πίνονται σε θερμοκρασία 14-16 °C για το Κόκκινο, και 12-14 °C, για το Ροζέ.
ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ (ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ)
Οίνος προερχόμενος από αυστηρή επιλογή σταφυλιών των ποικιλιών ροδίτης που καλλιεργούνται στην επαρχία Τυρνάβου. Είναι κρασί με φρουτώδη αρώματα , δροσερό , ευκολόπιοτο και με έντονη επίγευση. Σερβίρετε στους 8-10 °C. Συνοδέυει ελαφριά πιάτα, λευκά κρέατα και τυριά.
CΥΛΛΕΚΤΙΚΟΝ: Ευγενικό λευκό κρασί από αυστηρά επιλεγμένους αμπελώνες της περιοχής μας. Δημιουργείται από τις ποικιλίες Ροδίτης και Μοσχάτο Αμβούργου, η οινοποίηση του οποίου γίνεται με τη διαδικασία blanc de Noir (Λευκή οινοποίηση από Ερυθρές ποικιλίες). Οίνος που χαρακτηρίζεται από το πλούσιο άρωμα λουλουδιών, τη γεμάτη γεύση και το διαυγές χρώμα του. Πίνεται φρέσκο στους 8-10 °C και συνδυάζεται υπέροχα με τυριά, ψάρια, λευκά κρέατα, σαλάτες.
ΟΙΝΟΘΟΗ: Οίνος σπάνιος αποτέλεσμα παντρέματος τριών (3) ποικιλιών με ξεχωριστές ιδιότητες: Aγιωργήτικο Νεμέας, Θεσσαλικό Μοσχάτο Αμβούργου και Cabernet Sauvignon. Είναι βαθυκόκκινο και απόλυτα ισορροπημένο κρασί, με γεύση ώριμων φρούτων και βελούδινο χαρακτήρα. Παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια, κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Συνοδεύει κόκκινα κρέατα, εκλεκτό κυνήγι και πικάντικα τυριά. Σερβίρεται στους 18 °C.
...καθώς και άλλα πολλά καλά κρασιά σε διάφορες συσκευασίες (bag in box wines).
Και αποστάγματα καρδιάς...
Παράλληλα με το κρασί η εταιρεία επεκτάθηκε και στην παραγωγή αποσταγμάτων με σύγχρονα αποστακτήρια, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία και τις γνώσεις της πρώτης γενιάς .
Αποστάζει και εμφιαλώνει το Ούζο Τυρνάβου Βασδαβάνου και «το Δεκαράκι» Τσίπουρο Τυρνάβου, με το διακριτό μονοποικιλιακό χαρακτήρα του Μοσχάτου σταφυλιού της περιοχής Τυρνάβου, δυο αποστάγματα καρδιάς... αφού για την παραγωγή τους ξεχωρίζει την καρδιά του αποστάγματος, αναδεικνύοντας τον καλύτερο χαρακτήρα τους.